ZZP-, freelance- en interim opdrachten; wat is het verschil?

ZZP-, freelance- en interim opdrachten; wat is het verschil?

De termen ZZP-, freelance- en interim opdrachten worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zit er wel degelijk verschil in, hoe genuanceerd dat ook is. Alle opdrachten zijn bedoeld voor zelfstandig ondernemers die dus een eigen bedrijf hebben en die goederen of diensten leveren aan anderen. Wat dat betreft is er dus eigenlijk geen verschil. Maar je kunt een ZZP’er geen interimmer noemen en een interimmer zal niet begrijpen waarom je hem of haar een freelancer noemt. Maar wat zijn interim opdrachten eigenlijk en hoe verschillen ze van ZZP opdrachten en freelance opdrachten?

Interim opdrachten, ZZP opdrachten en freelance opdrachten

De beste manier om dit verschil toe te lichten is door te kijken naar wat de zelfstandigen die dit werk uitvoeren precies doen.

  • ZZP’er: de afkorting ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Hiermee worden vaak specialisten aangeduid die met hun handen werken, zoals een stukadoor, een kapper of een loodgieter.
  • Freelancer: als freelancer werk je vooral met je hoofd en ben je bijvoorbeeld schrijver, fotograaf of illustrator.
  • Interimmer: een interimmer doet tijdelijke interim opdrachten bij een bedrijf, om in te vallen voor iemand, om orde op zaken te stellen of om een drukke periode te overbruggen, bijvoorbeeld.

Dienstverband is ook mogelijk

Als jij interim opdrachten doet en dus een interimmer bent, dan kun je dat op freelance basis doen, maar ook voor een detacheringsbureau. Veel bureaus bieden interimmers aan om ergens tijdelijk te helpen als het niet goed gaat, bijvoorbeeld met het debiteurenbeleid. De interim opdrachten komen dan bij het bureau binnen die dan één van hun eigen interimmers op pad stuurt om ze uit te voeren. ZZP’ers zijn eigenlijk nooit interimmers, maar freelancers kunnen wel interimmers zijn. Wat ze in ieder geval allemaal gemeen hebben is dat iedereen ondernemer is.

Ondernemers voor de belastingdienst

Of je nu ZZP-, freelance- of interim opdrachten uitvoert, voor de belastingdienst zijn jullie allemaal ondernemers. Dat betekent dat je bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat je belasting moet betalen over je inkomen. De term ondernemer is alleen veel breder en kan iedereen met een eigen bedrijf zijn, of iemand die kansen grijpt en daarvan profiteert. Het verschil tussen interim opdrachten, freelance opdrachten en ZZP opdrachten komt dus vooral voort uit het soort opdrachten dat er onder vallen en niet uit een verschil in de terminologie.

Opdrachten binnenhalen als zelfstandig ondernemer

Interimmers, ZZP’ers en freelancers zoeken allemaal zelfstandig naar werk. Uitzonderingen zoals boven genoemd detacheringsbureau daargelaten, werken ze hard om opdrachten binnen te halen en uit te voeren. Een freelance schrijver kan ook een interim opdracht doen, bijvoorbeeld als deze gaat invallen voor iemand die met zwangerschapsverlof gaat. Het is allemaal erg vaag en grijs. Opdrachten binnenhalen doe je het beste door te netwerken, door actief achter werk aan te gaan, door je sociale media bij te houden en door je in te schrijven bij Headfirst.