Coderen

Coderen

Hoe groter je wordt hoe lastiger is om het overzicht te behouden. Je wilt het liefst alles gemakkelijk bereikbaar en overzichtelijk bewaard en opgeslagen hebben. Wil je het overzicht bewaren en efficiënt blijven werken dan is het belangrijk om zaken als coding en marking op orde te hebben. Een goed ingericht codeersyteem kan er voor zorgen dat het logistieke proces ontzettend versoepeld wordt. Het gemak van uw bedrijfsvoering wordt door toepassing van coderingen vergroot.

Al in de middeleeuwen maakte men gebruik van codeersystemen die het allemaal makkelijker moesten maken voor de bedrijven. Echter vanwege kleinschaligheid duurde het tot de 18e eeuw dat er een serieuze geautomatiseerde oplossing beschikbaar kwam. Het vroegst bekende voorbeeld is dat van Joseph-Marie Jacquard die in 1790 een weefgetouw bouwde wat automatisch werd aangestuurd door ponskaarten. Dit systeem inspireerde tot de bouw van onder andere muziekdoosjes en draaiorgels en kan je dus als voorloper van de langspeelplaat, CD-ROM, of DVD zien. Halverwege de 20e eeuw kende de ponskaart zijn hoogtijdagen toen het kaartje in vele automatiseringprocessen werd gebruikt. Tegenwoordig is dit type codeersysteem alleen nog terug te vinden in musea en op zolderkamers.

Veel meer van deze tijd is de streepjescode, ook wel bekend als de barcode. Deze set van streepjes en getallen is in 1952 uitgevonden door Woodland en Silver. Deze 2 mannen uit de Verenigde staten vonden het belangrijk om een goede opvolger te vinden voor de toen al verouderde en omslachtige ponskaart. Het systeem leest de ruimte tussen de streepjes en daar rolt dan weer een code uit die in het systeem geregistreerd staat. De streepjescode wordt op vele fronten toegepast. Denk aan ziekenhuizen, parkeergarages, supermarkten of vliegvelden. Ook is het toepasbaar in het logistieke proces of op het gebied van personeelszaken. De code zorgt er voor dat veel processen geautomatiseerd worden. Het is misschien een tijdelijke investering om het systeem in te richten maar zal toegepast op de juiste schaal en goed ingericht zich snel weer terugverdienen door tijdsbesparing en meer beschikbare data.