De transitie van FM naar Digitaal

De transitie van FM naar Digitaal

Radio zal de komende jaren gewoon nog blijven bestaan. De meeste auto’s zijn nog voorzien van een radio en zullen daarom ook niet zo heel snel verdwijnen. Op het moment dat het mogelijk wordt om overal gebruik te maken van een WiFi netwerk of wanneer het mogelijk wordt om gebruik te maken van een mobiele datanetwerk in de auto kan het nog wel eens veranderen, omdat de online radio dan mogelijk wordt. De radio stations zullen waarschijnlijk niet zo snel veranderen, maar de FM frequentie zal op de lange termijn wel langzaam aan verdwijnen.

Tegenwoordig wordt de FM frequentie al aardig genomen door de DAB+ radio. De DAB+ radio is eigenlijk een beetje te vergelijken met digitale televisie. Het wordt uitgezonden met gebruik van kortere golven op VHF III. De DAB+ radio’s zijn speciaal ontworpen voor mobiele omgevingen. Bij mobiele omgevingen moet je denken aan bijvoorbeeld treinen, boten of auto’s. De reden dat er meer zenders te ontvangen zijn op een DAB+ signaal komt voornamelijk doordat de bandbreedte hoger ligt dan dat van FM.

De extra kanalen kun je terug vinden bij de commerciële radio stations en bij de Nederlandse publieke omroep. De reden dat ze meer kanalen hebben, die momenteel niet over FM worden uitgezonden, komt door het zogenaamde multiplex systeem. Het multiplex systeem bevat meerdere zenders in een bundel. De digitale radio zorgt er vervolgens voor dat er een splitsing ontstaat in de bundel en dat je op deze manier kunt luisteren naar de afzonderlijke zenders die normaal in de bundel zaten.

Het enige grote nadeel van de digitale radio’s is het feit dat ze nog aardig aan de prijs zijn. De meeste mensen houden dan liever nog even de FM radio, omdat die vaak al standaard terug te vinden is in de auto en je er ook gewoon 538 live op kunt luisteren.