De opkomst van de digitale muzikant

12 Feb

Alles in de wereld wordt gedigitaliseerd, zo ook de carrière en manier waarop een muzikant muziek maakt. Vroeger maakte producers alles nog in grote studio’s en voor ieder effect dat je wilde gebruiken moest je een module kopen. Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo en speelt 80% van de carrière zich digitaal af.

Kijk maar eens naar het maken van de muziek op een computer, de marketing middels social media tot artiesten managementsoftware. Het gebeurt allemaal digitaal! In dit artikel gaan we op een aantal onderwerpen in die bijdragen aan de digitalisering in de muziekindustrie.

In the box

Producers maken tegenwoordig muziek in de box, hiermee bedoelt men dat alles in een doosje afspeelt dus een laptop of computer. Alle andere hardware is in principe overbodig. Wel is een professionele microfoon nog wel nodig bij het opnemen van vocalen en zijn goede studio monitoren essentieel. Maar alles daarbuiten kan op een computer met plug-ins.

Zo heeft iedereen direct toegang tot wat vroeger een professionele studio was in zijn slaapkamer. Je kunt kiezen uit duizenden effecten en programma’s om mee te werken, veel ook nog gratis te verkrijgen.

Bevordering van succes

Doordat alles erg toegankelijk is geworden is het gemakkelijk voor muzikanten om te beginnen. Geld of gebrek aan apparatuur is geen excuus meer, alles is zelf te doen mits je creatief genoeg bent. Neem dan ook eens als voorbeeld Martin Garrix die zelf op zijn slaapkamer een nummer een hit heeft geproduceerd en inmiddels nummer 1 dj van de wereld is.

Dit met software die hij op zijn computer had geïnstalleerd en het veel oefenen op zijn laptop. Dit zorgt er inmiddels ook voor dat als ze op tour zijn, gewoon muziek kunnen maken. Een complete studio past in een rugtas.

Voor muzikanten die een instrument bespelen is het natuurlijk wel wat anders, maar daarvoor zijn digitaal ook genoeg mogelijkheden. Gitaarversterkers en pedalen zijn eindeloos te vinden en toe te passen op een computer.

Kortom, de digitalisering heeft ervoor gezorgd dat de muzikant veel meer mogelijkheden heeft en vrij is om de groei van zijn of haar carrière te bepalen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *